Duiken of snorkelen op vakantie, wat is leuker om te doen?

Ga je binnenkort op vakantie naar een land met een helderblauwe zee waar duizenden vissen in zwemmen? Dan heb je waarschijnlijk al gezocht naar de verschillende duik of snorkelopties in het land. Vissen spotten en vastleggen met een onderwater camera zorgt voor een geweldige ervaring en leuke herinneringen. Nu kan er wel wat verwarring ontstaan tussen de watersporten duiken en snorkelen. In dit artikel leggen we de verschillen en uit benoemen we ook wat je voor beide sporten nodig hebt. Hopelijk kan je na het lezen van dit artikel een keuze maken welke sport je wil beoefenen op vakantie.

De verschillen tussen duiken of snorkelen

Snorkelen is een leuke sport voor zowel jong als oud. Bij snorkelen draag je een duikbril en een snorkel en eventueel zwemvinnen. Omdat je een snorkel nodig hebt die aan de bovenkant open is, zodat je kan ademen blijf je met snorkelen aan de oppervlakte van het water. Echt onderwater gaan met een snorkel is niet mogelijk omdat er dan water in komt waardoor je geen lucht meer krijgt.

Bij duiken, draag je een tankfles op je rug dat gevuld is met lucht. De tankfles gaat doormiddel van een slang naar je mond waardoor je onderwater kan ademen. Bij het duiken kan je in het diepere gedeelte van de zee komen. Vaak wordt er aangeraden om bij het duiken een sport bikini te dragen met daarboven een duikpak. Hoe dieper je namelijk de zee in gaat, hoe kouder het wordt. Door goede badkleding te dragen bescherm je je lichaam tegen deze kou. Tevens draag je bij het duiken ook een duikbril en zwemvinnen.

Snorkelen op vakantie

In de meeste landen kan je snorkelen in de zee. Dit kan je zelf doen door een snorkel te kopen of een speciale tour te boeken. Bij een snorkeltour word je vaak gebracht naar een ander gedeelte van de zee waar er meer vissen rond zwemmen. Deze vissen kan je vaak niet zien langs de kust. Ook kan je een boottocht maken waarbij er een snorkel pauze ingelast wordt op het midden van de zee. Let bij het snorkelen wel op dat je niet te veel afdwaalt van de boot of de groep.

Duiken zonder brevet?

Als je wil gaan duiken op vakantie dan wordt er bij de meeste duikverenigingen om een duikbrevet gevraagd. Duiken is niet iets dat je zomaar zonder ervaring kan doen. Het dragen van een gasfles en in het water gaan op de juiste manier vergt ervaring. Wil je nou toch heel graag duiken zonder brevet op vakantie? Vraag dan naar de mogelijkheden en ga zeker niet te diep onderwater.

Artikelen